5 پایخت تاریخی ایران

ایران کشوری باستانی است که در طول تاریخ تمدن‌ها و سلسله‌های زیادی روی کار آمدند و هر کدام سال‌هایی بر این سرزمین کهن حکمرانی کردند.طوری که هر یک از این حکومت ‌ها بنا بر توانایی و نیاز زمان خود ، آثار و یادگارهایی به جای نهادند که گنجینه ای ارزشمند برای ایران است.و هر سلسله و حکومتی که روی کار می آمد یک مرکز را به عنوان پایتخت خود انتخاب میکرد و مرکز حکمرانی خود قرار میداد و حتی بعضی از این سلسله ها مانند هخامنشیان و ساسانیان به دلیل عزمت قلمرو حکومتشان چند پایتخت داشتند که در فصل های مختلف مرکز حکمرانی شان بود.در ادامه می‌خوایم با 5 پایتخت تاریخی ایران کهن آشنا شویم.

5 پایتخت تاریخی ایرانی

1-مشهد، پایتخت مذهبی ایران

شهر مشهد،که به دلیل وجود بارگاه و تربت پاک هشتمین امام شیعیان،به شهر مقدسی ایران معروف است که هر سال افراد زیادی از داخل و خارج ایران به این شهر مقدسی زیارت می‌کنند.از آنجایی که این شهر در دوران افشاریه و پادشاهی نادرشاه افشار از اهمیت ویژه برخوردار بود و در این دوران به عنوان پایتخت ایران انتخاب شد. اهمیت این شهر علاوه بر زیارت و دیدار حرم  دارای ده ها جاذبه تاریخی و طبیعی است که دیدار هر یک می تواند دلیلی برای سفر به  این شهر باشد.

مشهد

2-همدان،پایتخت تاریخ و تمدن ایران  

همدان یکی از شهرهای کهن کشورمان است که در دامنه کوه الوند قرار گرفته است، و به عنوان نخستین پایتخت اقوام آریایی، مادها در ایران شناخته شد. مادها در  قرن هفتم پیش از میلاد ، این شهر را با نام هگمتانه (به معنی محل اجتماع) ساختند و بر اساس روایات تاریخی هگمتانه دارای هفت دیوار دفاعی بوده و یونانی ها به آن اکباتان می گفتند.این شهر با قدمتی چند هزار ساله از آثار تاریخی بی نظیری برخوردار است و به همین دلیل در میان گردشگران جایگاه ویژه ای دارد.آثاری که در حفاری های همدان به دست آمده است، نشان می دهد که این شهر در طول حیات خود سه بار مورد هجوم بیگانگان قرار گرفته است، بار اول توسط اسکندر، بار دوم به وسیله اعراب و بار سوم هم به دست مغول‌ها ویران شد.

مطالب پیشنهادی  اسرارآمیزترین مکان‌های جهان را بشناسید

همدان

3-شوش،کهن ترین پایتخت ایران 

شهر شوش نخستین پایتخت ایران است که قدمت آن به دوره تمدن ایلامی‌ها، به هزاره سوم پیش از میلاد، یعنی در حدود پنج هزار سال پیش و روزگار پیش از مهاجرت آریایی‌ها بازمی‌گردد.این شهر در دوره هخامنشی نیز یکی از پایتخت‌های مهم کشور بود.و در کنار همدان ( پایتخت زمستانی ) و تخت جمشید ( پایتخت بهاری ) به عنوان پایتخت زمستانی مورد استفاده قرار می گرفت.مشهورترین اثر باقی مانده از این دوره در شوش ، معبد زیگورات چغازنبیل بوده که یکی  از آثار ثبت شده در یونسکو و جزء میراث جهانی است.

شهر شوش

4-شیراز، پایتخت شعر و هنر ایران

خیلی از مردم از این شهر به عنوان پایتخت شعر،فرهنگ و هنر یاد می‌کنند، این شهر پایتخت بهاری و نمادین پادشاهان هخامنشی است. شیراز در روزگار  زندیه (قرن ۱۲ هجری )، اتابکان فارس ( قرن ۶ هجری ) و آل بویه ( قرون ۴ و ۵ هجری) نیز پایتخت ایران بوده است. پس از تهران و تبریز ، شیراز بزرگترین شهر ایران بوده و مردم با صفایش و آثار تاریخی کم نظیرش باعث شده تا گردشگران داخلی و خارجی ، از این شهر دیدن کنند.

پایتخت ایران

5-تهران،تلفیق تاریخ و مدرنیته 

تهران جدیدترین و بزرگ‌ترین پایتخت ایران است، قدمت پایتختی آن به دوره معاصر نمی‌رسد.در دوره زمامداری آغامحمدخان، بنیان‌گذار سلسله قاجار، تهران به‌عنوان پایتخت انتخاب شد و این سنت در دوره‌های بعدی و تا امروز پابرجا باقی ماند. این شهر به واسطه تاریخ طولانی خود به ویژه در بخش هایی مانند ری دارای آثاری تاریخی و مذهبی بسیاری بوده و بهترین موزه‌ها و نمایشگاه‌های  هنری ، فرهنگی ایران در آن قرار گرفته است.

مطالب پیشنهادی  بلندترین آبشارهای جهان

تهران

 

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *